
Skolverket: Lärande för hållbar utveckling
Samhället står inför stora utmaningar, exempelvis miljö- och klimatpåverkan, resursutnyttjande och konsumtion, rättvisa, jämställdhet och jämlikhet. Det är exempel på komplexa utmaningar där ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv påverkar varandra. Barn och elever behöver kunna orientera sig och agera i en komplex värld där konflikter mellan värden uppstår i samband med beslut inför framtiden. De behöver få förutsättningar att reflektera över olika lösningar på nuvarande och framtida utmaningar. De behöver också utveckla handlingskompetens att, utifrån kunskaper och värderingar, kunna agera för att främja ett demokratiskt samhälle och en global hållbar utveckling.
Undervisning genom lärande för hållbar utveckling ger kunskaper om möjligheterna att bidra till en hållbar utveckling och en förståelse för hur människors livsstil påverkar hälsan, miljön och samhället.
Undervisning med fokus på lärande för hållbar utveckling utgår från lokala och globala perspektiv. Undervisningen stärker demokratiska arbetssätt, möjliggör delaktighet och inflytande, utvecklar kritiska förhållningssätt och uppmanar till reflektion kring värdegrunder. Det är viktigt att belysa flera perspektiv av hållbarhet för att ge eleverna en helhetssyn och att använda flera pedagogiska metoder så att barn och elever får möta frågor om hållbarhet på ett didaktiskt varierat sätt.
För skolledare innebär arbetet med lärande för hållbar utveckling att leda och skapa goda organisatoriska förutsättningar som gynnar kommunikation, kollegiala samarbeten, en öppenhet mot det omgivande samhället och en pedagogisk idé om hållbarhet som beskriver verksamhetens syfte i sin helhet.
Utveckla undervisningen inom lärande för hållbar utveckling >