
Agenda 2030 och Hållbar Utveckling
Agenda 2030 är ett globalt ramverk som antogs av världens länder år 2015 för att adressera de mest akuta utmaningarna som världen står inför, såsom fattigdom, ojämlikhet, klimat-förändringar och miljöförstöring. Den utgör en gemensam vision för hållbar utveckling och innehåller 17 globala mål, även kända som de hållbara utvecklingsmålen (Sustainable Development Goals, SDGs). Dessa mål strävar efter att balansera ekologiska, ekonomiska och sociala dimensioner för att uppnå en hållbar utveckling. Här är en översikt över de 17 globala målen och deras övergripande dimensioner.
17 globala mål
Ingen fattigdom (Ekonomisk dimension): Målet är att utrota extrem fattigdom i alla dess former över hela världen.
Ingen hunger (Ekonomisk, Ekologisk dimension): Målet är att uppnå livsmedelssäkerhet, förbättrad nutrition och främja hållbar jordbruk.
God hälsa och välbefinnande (Ekonomisk, Social dimension): Målet är att säkerställa hälsa och välbefinnande för alla i alla åldrar.
God utbildning (Social dimension): Målet är att säkerställa tillgång till inkluderande och rättvis utbildning av god kvalitet för alla.
Jämställdhet (Social dimension): Målet är att uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor.
Rent vatten och sanitet föralla Ekologisk, Social dimension): Målet är att säkerställa tillgång till rent vatten och sanitet för alla och hållbar vattenhantering.
Hållbar energi för alla (Ekonomisk, Ekologisk dimension): Målet är att säkerställa tillgång till pålitlig, hållbar och modern energi för alla.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (Ekonomisk, Social dimension): Målet är att främja hållbar ekonomisk tillväxt, full sysselsättning och anständigt arbete för alla.
Hållbar industri, innovation och infrastruktur (Ekonomisk dimension): Målet är att bygga en motståndskraftig infrastruktur, främja inklusiv och hållbar industrialisering och främja innovation.
Minskad ojämlikhet (Social dimension): Målet är att minska ojämlikheter inom och mellan länder.
Hållbara städer och samhällen (Ekonomisk, Ekologisk, Social dimension): Målet är att skapa hållbara städer och samhällen som är inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.
Hållbar konsumtion och produktion (Ekonomisk, Ekologisk dimension): Målet är att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster.
Bekämpa klimatförändringarna (Ekologisk dimension): Målet är att vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess påverkan.
Skydda hav och marina resurser (Ekologisk dimension): Målet är att bevara och hållbart nyttja haven och dess resurser för hållbar utveckling.
Ekosystem och biologisk mångfald (Ekologisk dimension): Målet är att skydda, återställa och främja hållbar användning av ekosystem, hållbart förvalta skogar och bevara biologisk mångfald.
Fredliga och inkluderande samhällen (Social dimension): Målet är att främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillgång till rättvisa för alla och bygga effektiva, ansvarsskyldiga och inkluderande institutioner på alla nivåer.
Genomförande och globalt partnerskap (Ekonomisk, Social dimension): Målet är att stärka genomförandet och revitalisera den globala partnerskapskraften för hållbar utveckling.
Detta inkluderar att mobilisera olika aktörer, inklusive regeringar, civilsamhället och det privata näringslivet, för att uppnå de globala målen.
Tre övergripande dimensioner
De 17 globala mål är också indelade i tre övergripande dimensioner: ekologisk, ekonomisk och social.
Ekologisk dimension:
Den ekologiska dimensionen fokuserar på hållbarhet i förvaltningen av naturresurser och bevarandet av ekosystem. Exempel på globala mål inom denna dimension inkluderar:
Mål 6: Rent vatten och sanitet - Säkerställa tillgång till rent vatten och ordentlig sanitet för alla.
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna - Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och deras konsekvenser.
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald - Bevara och hållbart använda ekosystem och främja biologisk mångfald.
Ekonomisk dimension:
Den ekonomiska dimensionen handlar om att främja en rättvis och inkluderande ekonomisk tillväxt som gynnar alla samhällsmedlemmar. Exempel på globala mål inom denna dimension inkluderar:
Mål 1: Ingen fattigdom - Avskaffa all form av fattigdom över hela världen.
Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt - Främja anständigt arbete och ekonomisk tillväxt, samt full och produktiv sysselsättning för alla.
Mål 10: Minskad ojämlikhet - Minska ojämlikheten inom och mellan länder.
Social dimension:
Den sociala dimensionen handlar om att främja social rättvisa, jämlikhet och välfärd för alla människor. Exempel på globala mål inom denna dimension inkluderar:
Mål 2: Ingen hunger - Uppnå mattrygghet, förbättrad näring och främja hållbar jordbruk.
Mål 4: God utbildning - Säkerställa inkluderande och likvärdig utbildning av god kvalitet för alla.
Mål 5: Jämställdhet mellan könen - Uppnå jämställdhet och stärka alla kvinnor och flickor.
Genom att adressera dessa dimensioner och mål strävar Agenda 2030 efter att främja en holistisk och integrerad strategi för hållbar utveckling som tar hänsyn till miljömässiga, ekonomiska och sociala aspekter för att skapa en bättre och mer hållbar framtid för alla.
Gymnasiegemensamma ämnen
Samhällskunskap:
I kursplanen för samhällskunskap betonas vikten av att eleverna utvecklar förståelse för hur ekonomiska, sociala och miljömässiga faktorer samverkar och påverkar samhällets utveckling. Eleverna förväntas även analysera och diskutera olika politiska och samhälleliga frågor med koppling till hållbar utveckling, såsom klimatförändringar, ekonomisk ojämlikhet och globala konflikter.
Naturkunskap:
I naturkunskap ligger fokus på att eleverna ska förstå naturvetenskapliga begrepp och samband med relevans för hållbar utveckling. Det inkluderar kunskaper om ekologiska system, resursförvaltning, miljöpåverkan och hur mänskliga aktiviteter påverkar naturen. Eleverna förväntas även reflektera över hur vetenskap och teknik kan bidra till att lösa hållbarhetsutmaningar.
Engelska:
Även i språkundervisning kan hållbar utveckling integreras genom att eleverna läser och diskuterar texter och teman relaterade till globala hållbarhetsfrågor. Det kan inkludera texter om klimatförändringar, hållbar energi, miljöskydd och social rättvisa.